A Debreceni Egyetem képviselőinek előadásával indult a NeurotechEU konferenciájának első napja

A Debreceni Egyetem küldöttsége is részt vesz az idegtudományok fejlesztésére alakult NeurotechEU európai egyetemi együttműködés csúcstalálkozóján Törökországban. A konferencia első napja Novák Emil előadásával indult.

Novák Emil, az Enjoy Robotics munkatársa a Műszak Kar és az Enjoy Robotics közös együttműködéséről tartott előadást, mely célkitűzése a különböző szerepeket betöltő szociális robotok fejlesztése, gyártása és tesztelése, amik társadalmilag is elfogadottak. Ide tartoznak a pincér, nővér és recepciós robotok, valamint azok is, amelyeket marketing- és tudományos kommunikációs célokra használnak.

Robotjaik és korábbi kísérletük, a robotkávézó bemutatása mellett előadásában megemlítette a DE professzorának, Korondi Péternek etorobotika kutatását is, mely azt vizsgálja, milyen kapcsolat tud kialakulni a robot és az ember között. Ehhez felhasználják az ember-kutya interakcióval kapcsolatos megfigyeléseket, kutatási eredményeket is, melyekből kiindulva robot viselkedési modelleket alakítanak ki. 

Novák Emil hangsúlyozta: A mesterséges intelligencia és az intelligens robotok korszakát éljük, melyek bár időt és erőforrásokat szabadítanak fel, sokak számára mentális terhet is jelenthetnek. Hajlamosak vagyunk ugyanis ellenállni a változásoknak, és nem bízunk olyan rendszerekben, amelyeket nem nagyon értünk. Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy a gondolkodó gépek az élet különböző területein felülmúlják az emberi képességeket, ezért a kutatók és fejlesztők felelőssége, hogy olyan biztonságos és megbízható jövőt teremtsenek, ahol az emberek megbízhatnak és támaszkodhatnak robot társaikra.

Emil Novák

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 05. 11:46