A DE innovációs ökoszisztéma fejlesztéséről tartott előadást a magyar delegáció a NeurotechEU konferenciáján

Bene Tamás a DE Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központjának vezetője előadásában a Debreceni Egyetem Innovációs Alapját (DEINA) és a Tudományos és Innovációs Parkját mutatta be.

A Tudományos Park az ott folyó beruházások eredményeként a kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) dinamikus központjává növi ki magát a közeljövőben. A 2020-ban átadott Innovációs Központban kapott helyet a Makerspace innovációs labor, mely többek között 3D nyomtatási technológiákkal segíti a “rapid prototyping” folyamatát. Az Innovációs Parkban jelenleg folyamatban lévő további beruházások a Pilot Kutatólaboratórium, a Nemzeti Oltóanyaggyár, a Gyógyszerésztudományi Kar új high tech épülete és Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, illetve egy Járműipari Laboratórium és tesztpálya. Az innovációs park elősegíti a szereplők közti interakciókat és együttműködéseket, az open innovation elterjedését, illetve ezekkel együtt a tervezett innovációs inkubációs és akcelerációs szolgáltatások összessége hozzájárul a gazdasági folyamatok eredményességének javulásához. 

Az előadás során elhangzott, hogy az egyetemen folyó KFI-tevékenységek elsősorban a tágabb értelemben vett egészségiparra összpontosítanak: az egyetem minden karán találunk egészséghez kötődő kutatásokat, itt gondolhatunk az informatikához kötődően az egészségügyi képalkotó megoldások fejlesztésére, a természettudományi karon folyó MRI kontrasztanyag kutatásra, a sporttudományra vagy akár a műszaki tudományterületet érintő robotikára.

Az előadás fő témája az Egyetem által 2017-ben létrehozott Innovációs Alap bemutatása volt, melynek célja az egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése kutatói és hallgatói programok finanszírozásán keresztül. Bene Tamás beszélt a DEINA-ból finanszírozott, 2022-ben kialakított UD-IMPACT innovációs keretprogramról, mely kibővített skálán teszi lehetővé az ötletek feltárását és a kutatási eredmények / hallgatói projektek továbbfejlesztésének támogatását. Az UD-IMPACT programban meghirdetett pályázati lehetőségeken (Discovery, Proof of Concept, Pathfinder, stUDinnovate) túl további szemléletformáló innovációs és vállalkozói programok és kurzusok segítik az egyetem polgárait innovatív törekvéseik megvalósításában, ezzel erősítve a Debreceni Egyetem elkötelezettségét, hogy élvonalbeli kutatás és innováció révén tartós hatást gyakoroljon a régióra és azon túlra.

 

Bene Tamás

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 05. 11:47